100pcgratuit

FAQ  -  Contact

Uw paswoord vergeten ?   |   Nog niet ingeschreven ?

Een huurcontract laten registreren

Waarom het huurcontract laten registreren?

Tussen de eigenaar en de huurder is een huurcontract steeds geldig, of het nu geregistreerd is of niet. Maar ten opzichte van andere personen (de derden) heeft een geregistreerd huurcontract meer waarde: er wordt een datum op vermeld en zal ten op zichte van iedereen inroepbaar zijn.

Waar en hoe een huurcontract laten registreren?

Het volstaat om zich te begeven naar het registratiekantoor van de plaats waar het gehuurde goed zich bevindt met de drie exemplaren van het huurcontract. Het is mogelijk om de exemplaren door te sturen met De Post, per fax, of zelfs per mail.

De ontvanger der registratie zal zijn stempel aanbrengen op alle exemplaren van het huurcontract en zal ze terugbezorgen. De stempel van de administratie zal het bewijs zijn van de registratiedatum.

Het is ook mogelijk om het huurcontract te laten registeren via de online toepassing MyRent.

Hoeveel kost de registratie?

Voor het huurcontract van een gebouw dat uitsluitend dienst doet als gezinswoning is de registratie gratis.

Wanneer moet men een huurcontract laten registreren?

De verhuurder en de huurder moeten het huurcontract binnen de twee maanden na de ondertekening ervan laten registreren.

En indien het huurcontract niet geregistreerd is...

Indien het huurcontract niet binnen de 2 maanden geregistreerd is, kan de huurder het huurcontract stopzetten zonder een opzegtermijn (huurcontract van 9 jaar).

Anderzijds, in het geval van niet-registratie van een huurcontract van een gebouw dat gedeeltelijk voor professionele doeleinden en gedeeltelijk als woning gebruikt wordt, zal de verhuurder volledig belast worden op het nettobedrag van de huur. De verhuurder heeft er dus alle belang bij om niet te vergeten over te gaan tot het laten uitvoeren van deze formaliteit.

Huurcontract en plaatsbeschrijving

Voor meer informatie betreffende het huurcontract en de plaatsbeschrijving, raadpleeg "Een huurcontract opstellen" en "Wat is een plaatsbeschrijving?".

Bronnen: notaris.be

  • Delhaize
  • Delhaize
  • Delhaize

Ik schrijf me onmiddellijk in

en geniet meteen van de gratis Move! Box.

Of ik gebruik mijn Facebook-account om te verbinden

Facebook Connect